2024 – Η χρονιά του Bitcoin;

Εισαγωγή – Τι είναι το Bitcoin.

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που λειτουργεί σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο μέσω της τεχνολογίας Βlockchain. Δημιουργήθηκε το 2009 από ένα ανώνυμο άτομο ή ομάδα ατόμων με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.

Η βασική καινοτομία του Bitcoin είναι ότι δεν ελέγχεται από κάποια κεντρική οντότητα (π.χ. Κεντρική Τράπεζα) αλλά λειτουργεί κατανεμημένα από ένα δίκτυο χρηστών που είναι όλοι τους ισότιμοι.

Προκειμένου να ρυθμίσει την παραγωγή νέων νομισματικών μονάδων καθώς και να διασφαλίσει τις συναλλαγές μεταξύ των χρηστών, το Bitcoin χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές της επιστήμης της κρυπτογραφίας, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός κρυπτονόμισμα.

Κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται καταγράφεται σε βάσεις δεδομένων (databases). Οι βάσεις δεδομένων συνδέονται μεταξύ τους και αποτελούν μέρος αυτού που ονομάζεται blockchain. Είναι δε δημοσίως διαθέσιμες και μη αναιρέσιμες.

Ο έλεγχος των συναλλαγών καθώς και η συντήρηση αυτών των βάσεων γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο από μία ειδική κατηγορία χρηστών, τους λεγόμενους εξορύκτες (miners).

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα που τυπώνονται στο χαρτί από κάποια Κεντρική Tράπεζα, τα Bitcoins δημιουργούνται από τους εξορύκτες που “τρέχουν” το λογισμικό του Bitcoin σε όλο τον κόσμο.

Η δημιουργία και η εισαγωγή στο σύστημα νέων Bitcoins γίνεται με σταθερό ρυθμό από το λογισμικό που τρέχουν οι απανταχού εξορύκτες και τα νέα αυτά Βitcoins αποτελούν επί της ουσίας την αμοιβή τους για το έργο της συντήρησης του Βlockchain. Με αυτό το τρόπο διασφαλίζεται η αξιοπιστία της κυκλοφορίας του αφού δεν εκδίδεται από Κεντρική Τράπεζα, ούτε μεσολαβεί κάποια άλλη αρχή.

5 κυριότεροι λόγοι που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά το Bitcoin κατά το έτος 2024.

«Halving»

«Halving» αναφέρεται σε ένα γεγονός προγραμματισμένο στο πρωτόκολλο Bitcoin που συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας εκδήλωσης, οι ανταμοιβές που λαμβάνουν οι Miners για την επαλήθευση των συναλλαγών και την προσθήκη τους στο Βlockchain, μειώνονται στο μισό.

Αυτή η μείωση της ανταμοιβής χρησιμεύει στον περιορισμό της συνολικής προσφοράς Bitcoin, καθιστώντας το πιο σπάνιο με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικασία συνεχίζεται έως ότου επιτευχθεί η μέγιστη προσφορά των 21 εκατομμυρίων Bitcoin. Τo Halving διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο οικονομικό μοντέλο του Bitcoin, επηρεάζοντας την προσφορά του και ενδεχομένως επηρεάζοντας την αξία του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και με δεδομένο το επόμενο “halving” αναμένεται τον Μάιο του 2024, η τιμή του εν λόγω κρυπτονομίσματος αναμένεται να επηρεαστεί θετικά.

Αύξηση αποδεκτικότητας

Γενικά το Bitcoin έχει κερδίσει σημαντική αποδοχή παγκοσμίως και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αρχίζει να το αγκαλιάζει, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπει τις επιφυλάξεις του. Χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς, από επενδύσεις έως μεθόδους πληρωμής. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δέχονται το Bitcoin ως τρόπο πληρωμής. Επιπλέον, αρκετές χώρες έχουν νομιμοποιήσει ή ρυθμίσει τη χρήση του, ενώ άλλες διερευνούν τις δυνατότητές του και εξετάζουν την ενσωμάτωσή του στα χρηματοοικονομικά τους συστήματα. Ωστόσο, το επίπεδο αποδοχής και ρύθμισης ποικίλλει ευρέως στις διάφορες περιοχές και χώρες.

Καθώς το Bitcoin λοιπόν συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, ο ρόλος του στα παγκόσμια οικονομικά και στις καθημερινές συναλλαγές μπορεί να εξελιχθεί, διαμορφώνοντας δυνητικά το μέλλον του χρήματος και των ψηφιακών συναλλαγών.

Nομοθεσία (Markets in Crypto Assets_MiCA)

Παρά την αυξανόμενη αποδοχή του, το Bitcoin αντιμετωπίζει ρυθμιστικές προκλήσεις. Οι κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν τον τρόπο ρύθμισης και ενσωμάτωσης των κρυπτονομισμάτων στα υπάρχοντα χρηματοπιστωτικά συστήματα, εξισορροπώντας την καινοτομία και την προστασία των καταναλωτών.

Το MiCA (Markets in Crypto-Assets) είναι ένα ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει σαφήνεια και ρυθμίσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Αν και δεν επηρεάζει άμεσα την τεχνολογία του Bitcoin ή τους εγγενείς παράγοντες εμπιστοσύνης του, μπορεί να επηρεάσει θετικά και έμμεσα την εμπιστοσύνη στο Bitcoin και στον ευρύτερο χώρο κρυπτογράφησης με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένων της αύξησης της διαφάνειας, της ακεραιότητας των αγορών, της συμμόρφωση με την καινοτομία κ.ο.κ.

Συμπερασματικά, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία από τη νομοθεσία MiCA, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης στο Bitcoin αντιμετωπίζοντας πολλές από τις ανησυχίες και τις αβεβαιότητες που έχουν εμποδίσει την ευρύτερη υιοθέτηση και αποδοχή του.

Διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) που θα επενδύει απευθείας στο Bitcoin

Το Bitcoin επέστρεψε με μια άνοδο άνω του 160% κατά το έτος 2023, η οποία αύξησε κατά περίπου 530 δισεκατομμύρια δολάρια την κεφαλαιοποίησή του.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης στηρίζεται στην αισιοδοξία ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα δώσουν σύντομα την πρώτη τους έγκριση για ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) που θα επενδύει απευθείας στο Bitcoin.

Η έγκριση των ETFs σε Βitcoin, θα αποτελέσει σημαντικό καταλύτη οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης του εν λόγω κρυπτονομίσματος.

Tο Bitcoin ως αποπληθωριστικό περιουσιακό στοιχείο

Σε μια χρονιά έντονων πληθωριστικών πιέσεων, το Bitcoin, υπό κάποιες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα αποπληθωριστικό περιουσιακό στοιχείο, κυρίως λόγω της σταθερής προσφοράς του και του τρόπου με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το πρωτόκολλo του.

Όπως έχουμε εξηγήσει και πιο πάνω, το Bitcoin έχει ανώτατο όριο προσφοράς 21 εκατομμυρίων νομισμάτων σε αντίθεση με τα συμβατικά νομίσματα FIAT, τα οποία μπορούν να εκτυπωθούν ή να διογκωθούν από τις κεντρικές αρχές. Λαμβάνοντας υπόψη πως κάθε τέσσερα χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο παράγονται τα νέα Bitcoin μειώνεται στο μισό, αυτή η αλγοριθμική μείωση του ρυθμού αύξησης της προσφοράς, μειώνει σταδιακά τον ρυθμό με τον οποίο εισάγονται νέα Bitcoin στο σύστημα, ενισχύοντας τον αποπληθωριστικό του χαρακτήρα. Επιπρόσθετα, τα Bitcoins μπορεί να χαθούν λόγω ξεχασμένων κωδικών πρόσβασης, χαμένων κλειδιών ή πορτοφολιών που δεν μπορούν να ανακτηθούν. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα χαμένα νομίσματα συμβάλλουν στη μείωση της προσφοράς, ενισχύοντας περαιτέρω τις αποπληθωριστικές τάσεις του Bitcoin.

Αξίζει να σημειώσουμε πως υπολογίζεται ότι περίπου 4 εκατομμύρια Bitcoin από τα 19 εκατομμύρια που εξορύχθηκαν είναι αδρανείς και κανένας δεν μπορεί να τα διεκδικήσει.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, ο παράγοντας της μειωμένης προσφοράς ενθαρρύνει τη διατήρηση του Bitcoin ως μέσω αποθήκευσης αξίας αντί για τη δαπάνη του, συμβάλλοντας σε αποπληθωριστικές πιέσεις, σε αντίθεση με τα κανονικά νομίσματα όπου η αξία μειώνεται λόγω της αύξησης της προσφοράς.

Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργικότητα και την αξία του Bitcoin

Παρόλα τα πιο πάνω θετικά στοιχεία, υπάρχουν ωστόσο και διάφοροι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργικότητα και την αξία του Bitcoin, όπως:

  • Μεταβλητότητα τιμής,
  • Σφάλματα λογισμικού,
  • Τεχνολογικές Διαταραχές,
  • Διακοπές δικτύου,
  • Απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο,
  • Hacking σε χρηματιστήρια ή πορτοφόλια,
  • Αναξιόπιστες Πλατφόρμες διαπραγμάτευσης

Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως οι επενδυτές κατανοήσουν τους πιο πάω κινδύνους, διεξάγοντας μια ενδελεχή έρευνα πριν από την οποιαδήποτε επένδυση σε Bitcoin ή και σε οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα.

Παρόλο που οι πιο πάνω κίνδυνοι είναι παράγοντες που δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους επενδυτές, εντούτοις, οι τελευταίοι είναι σε θέση να διαχειριστούν την χρονική στιγμή της τοποθέτησης –timing – η οποία είναι πολλές φορές κρίσιμη και καθοριστική για την μελλοντική απόδοση της επένδυσης.

Ένας επιτυχημένος χρονισμός δύναται να επιτευχθεί είτε μέσω της Τεχνικής Ανάλυσης, όπου η επενδυτές αναλύουν γραφήματα και δείκτες προσπαθώντας να προβλέψουν τις πιθανές κινήσεις των τιμών, είτε παρακολουθώντας συνεχώς τις ειδήσεις με στόχο την έγκαιρη αντίδραση μετά από σημαντικές ανακοινώσεις, γεγονότα και ενημερώσεις οι οποίες επηρεάζουν τα κρυπτονομίσματα.

Επίλογος

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα άρθρα, το μέλλον των κρυπτονομισμάτων είναι δυναμικό και πολύπλευρο, επηρεασμένο από τις τεχνολογικές και τις ρυθμιστικές εξελίξεις, τις τάσεις της αγοράς και την κοινωνική αποδοχή.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης και καινοτομίας είναι σημαντικές, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι και αβεβαιότητες οι οποίοι επιβάλλουν την ανάγκη για προσεκτική αισιοδοξία και συνεχή παρατήρηση του ταχέως εξελισσόμενου χώρου των κρυπτονομισμάτων και του Blockchain.