ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ
1. Έντιμε Κύριε Αρχηγέ της Αστυνομίας Κύπρου,
2. Έντιμε Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Κυκλοφοριακού Λευκωσίας,
3. Έντιμε κ. πρόεδρε της Ομοσπονδίας Κλασικού Αυτοκινήτου Κύπρου,
4. Αξιότιμη κ. Υπεύθυνη Γραφείου πρόληψης διαφώτισης και μελετών τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας Κύπρου,
5. Mr Chairman of the Blue Knights Motorcycles,
6. Επίσημοι Προσκεκλημένοι,
7. Κυρίες και Κύριοι,
8. Φίλοι και φίλες.
Πρόλογος
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση με θέμα «ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ»
Το Μουσείο Ιστορικής Μοτοσυκλέτας Κύπρου το οποίο γιορτάζει φέτος τα 22 του χρόνια, φιλοξενεί μερικούς από τους πιο διάσημους και ιστορικούς δίκυκλους θησαυρούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο χώρο αυτό, δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες, να θαυμάσουν και ταυτόχρονα να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά και την κουλτούρα του τόπου μας, σε ότι αφορά τους δύο τροχούς.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η θαυμάσια αυτή συλλογή περιλαμβάνει εκθέματα τα οποία χρονολογούνται από το 1914 και συμπεριλαμβάνουν αντιπροσωπίες όπως MATCHLESS, NORTONS, BSA, MV AGUSTA, TRIUMPH, ARIEL, BMW, MOTO GUZZI, ROYAL ENFIELD και πολλές άλλες.
Ανάμεσα στα πολυάριθμα εκθέματα του μουσείου ξεχωρίζουν οι μοτοσυκλέτες των ηρώων της ΕΟΚΑ Στυλιανού Λένα και Ανδρέα Αζίνα, τέσσερις μοτοσυκλέτες της φρουράς του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και άλλες στρατιωτικές μοτοσυκλέτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ταυτόχρονα, τους τοίχους του Μουσείου κοσμούν φωτογραφίες που αναβιώνουν παλιές εποχές όπου η μοτοσυκλέτα ήταν και το μοναδικό μέσο διακίνησης στο νησί.
Τέλος, αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως το Μουσείο είναι μέλος στη FIVA (INTERNATIONAL FEDERATION OF ANCIENT VEHICLES) η οποία είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην προστασία, τη διατήρηση και την προώθηση των ιστορικών οχημάτων.
Pόλος και η σημασία της μοτοσυκλέτας στην αποστολή της Αστυνομίας
Αποστολή της Αστυνομίας είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται ή επισκέπτονται τη χώρα μας.
Αναμφισβήτητα, ο ρόλος καθώς και η συνεισφορά της μοτοσυκλέτας στην επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής της Αστυνομίας, ήταν και είναι διαχρονικά σημαντικός και πολυδιάστατος.
Κατά το έτος 1920 άρχισε η μετάβαση από την έφιππη σε μηχανοκίνητη αστυνόμευση, ενώ η εισαγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων αυξήθηκε κατακόρυφα κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας.
Ως εκ τούτου, η Αστυνομία Κύπρου άρχισε να εξοπλίζεται όλο και περισσότερο με μοτοσυκλέτες οι οποίες χρησιμοποιούνταν κυρίως για ειδικές αποστολές και πιο συγκεκριμένα για την συνοδεία προσωπικοτήτων.
Όπως έχει προαναφερθεί, στο Μουσείο φιλοξενούνται τέσσερις μοτοσυκλέτες της φρουράς του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ενώ ταυτόχρονα οι τοίχοι κοσμούν αρκετές φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν την δίκυκλη αστυνόμευση κατά τον προηγούμενου αιώνα.
Στη σημερινή εποχή, µε τα νέα δεδομένα ασφάλειας, η Κυπριακή Αστυνομία χρησιμοποιεί τη μοτοσυκλέτα με σκοπό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη γρηγορά και αποτελεσματικά.
Ο πολίτης πλέον γνωρίζει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, οι μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας θα βρεθούν δίπλα του.
Γρήγοροι και αποτελεσματικοί, εκπαιδευμένοι και ικανοί να αντιμετωπίσουν τη σύγχρονη, ιδιαίτερα επικίνδυνη, εγκληματικότητα.
Με επαγγελματισμό, µε αυτοπεποίθηση, µε προσήλωση στο σκοπό.
Είναι πλέον εικόνα της καθημερινότητας οι µοτοσυκλέτες της Αστυνομίας που είτε «τρέχουν» να επέμβουν σε κάποιο περιστατικό, είτε στις στιγμές της φαινομενικής ηρεμίας τους είναι σε επιφυλακή σε καίρια σημεία, µε τις μηχανές σε ετοιμότητα για να σπεύσουν εκεί όπου ο πολίτης τους χρειάζεται.
Ρόλος της μοτοσυκλέτας στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο ρόλος της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ σημαντικός.
Καθώς η τεχνολογία των κινητήρων βελτιωνόταν, οι μοτοσυκλέτες αποτέλεσαν τον σύγχρονο αντικαταστάτη των αλόγων τα οποία, μέχρι τότε, χρησιμοποιούσαν οι μονάδες πεζικού κατά τις μετακινήσεις τους.
Αυτά τα ευέλικτα οχήματα, προσέδιδαν μεγαλύτερη κινητικότητα και ταχύτητα που απαιτείται στο πεδίο της μάχης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τις μονάδες αλεξιπτωτιστών και αερομεταφερόμενων μονάδων, οι οποίες ήταν πολύ περιορισμένες ως προς τον εξοπλισμό που μπορούσαν να μεταφέρουν στο εχθρικό έδαφος.
Οι μοτοσυκλέτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε μια μεγάλη ποικιλία αποστολών.
Για παράδειγμα, η μεταφορά των αγγελιοφόρων με μοτοσυκλέτες αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της γρήγορης παράδοσης των μηνυμάτων, ειδικά όταν η εμπλοκή ή οι ατμοσφαιρικές διαταραχές καθιστούσαν τον ασύρματο αναξιόπιστο.
Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν μοτοσυκλέτες εξοπλισμένες με πλαϊνό κάρο για τη μεταφορά φορτίου, πεζικού ή τραυματισμένων στρατιωτών.
Επιπλέον, οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιήθηκαν για τη ακολουθία συνοδειών και για να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις ανίχνευσης.
Ως αποτέλεσμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, τόσο οι συμμαχικές δυνάμεις όσο και οι δυνάμεις του Άξονα ανέπτυξαν μοτοσυκλέτες σε κάθε θέατρο της σύγκρουσης.
Κυρίες και κύριοι
Πριν κλείσω αυτό τον σύντομο χαιρετισμό, επιτρέψετε μου να αναφερθώ στον πρωτεργάτη της όλης προσπάθειας δημιουργίας του Μουσείου Ιστορικής Μοτοσυκλέτας Κύπρου, τον κ. Ανδρέα Νικολάου.
Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη του Ανδρέα για την παλαιές μοτοσικλέτες για τις οποίες αφιέρωσε χιλιάδες ώρες και χρήματα να διαβάσει, να αναζητήσει, να συλλέξει να επιδιορθώσει και να συντηρήσει, ούτως ώστε να δώσει την δυνατότητα σε εμάς, να τις θαυμάζουμε σήμερα.
Κόντρα στις οικονομικές και άλλες δυσκολίες ο Ανδρέας, ακολουθήσε την πορεία που άρχισε πριν από 42 χρόνια και ξεπερνώντας κάθε προσδοκία δημιούργησε αυτή την τεράστια συλλογή την οποία χαιρόμαστε.
Άξιοι συνοδοιπόροι στο όνειρο οι δυο του γιοι, ο Αργύρης και ο Χρίστος ενώ πάντοτε Πιστή ακόλουθος, η σύζυγος του Μαρία.